Sāls ir dabā sastopama balta kristāliska minerālviela, kas šķīst ūdenī, viena no retajām minerālvielām, ko cilvēki ēd. Pārtikas sāls ir 39% nātrija un 61% hlora. Sāls ir vecākā garšviela. Dabas izcelsmes galda sālī gandrīz vienmēr ir citu minerālsāļu piemaisījumi, kas tam var piešķirt dažādu krāsu nokrāsas (parasti pelēkas). Pārtikas sāli ražo: kvalitātes ziņā - ekstra, premium, pirmā un otrā šķira; pēc granulometriskā sastāva - malšana Nr.1, 2 un 3. Pārtikas sāli izmanto katlu mājās ūdens ķīmiskai attīrīšanai no apkures sistēmām, pārtikas ražošanā visu veidu dzīvnieku izcelsmes produktu (gaļas, zivju) konservēšanai un konservēšanai. u. c.), augļi un dārzeņi, barība lopkopībai utt., mazgāšanas līdzekļu ražošanā un citiem mērķiem. Tas kalpo arī kā izejviela hlora, sālsskābes, kaustiskās sodas, sodas ražošanai, metāliskā nātrija ražošanai, tiek izmantots krāsošanā, ziepju ražošanā un daudzās citās nozarēs. Cīņā pret autoceļu un citu ceļu apledojumu tiek izmantoti ievērojami akmeņsāls apjomi (līdz 30-35%). Vidēji vairāk nekā puse no saražotā sāls tiek izmantota pārtikas rūpniecībā, aptuveni 40% - tehniskām vajadzībām un pārējais ir tā sauktais lopbarības sāls.